0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Különleges levélzöldségek és salátanövények

A levél a növény egyik legfontosabb szerve, mely a levegőből nyert szén-dioxidból és vízből napfény segítségével szerves anyagokat és oxigént termel. Minden levél alapfeladata azonos, mégis egyéb kémiai összetevőikben, illat-, szín- és aromaanyagaikban, különféle hatóanyagaikban (alkaloidok, illóolajok, cserzőanyagok, vitaminok stb.), valamint küllemükben (alak, nagyság, szerkezet) rendkívüli a változatosság. A sokféle levél használatának a konyhában ez a gazdagság a forrása.

A fodros mályva (Malva verticillata) őshazája Kelet-Ázsia. Kínában ősidők óta kedvelt főzelék- és takarmánynövény. Két méter magasra is megnő, dúsan elágazó, nagy, tenyeresen karéjos levelű, fehér vagy lila virágú egynyári növény. ’Crispa’ fajtájának levele sűrűn fodros szélű. Napos, meleg helyet, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt igényel. Minden része ehető. Ha leveleit vagy fiatal, zsenge hajtásait csonk meghagyásával szedjük, akkor többször is betakarítható. Sokféle módon elkészíthető, levesbe, pürének, főzeléknek, húsba töltve is kiváló. (…)

Forrás: